Rimaszombaton született Tompa Mihály lelkész és költő, a XIX. század egyik legmeghatározóbb írói géniusza, aki Petőfi Sándor, Arany János és Lévay József mellett tekintélyes helyet foglal el a korszak magyar irodalomtörténetben.

Az 1848-1849-es szabadságharc után visszavonultan, a lelkipásztori tevékenységének élt, költészetét áthatotta a forradalom bukásának melankolikus gondolatvilága. Egész életében Gömör vármegyében élt, ott alkotott, s ott is helyezték örök nyugalomra. Sírja ma Rimaszombat mellett, Hanván található, ahol utolsó éveiben református lelkészként tevékenykedett.

A gömöri magyarok Tompa Mihályra, mindig is, mint saját hősükre tekintettek. Nem véletlen, hogy a vármegye központjában, Tompa szülővárosában, Rimaszombaton méltó emléket kívántak állítani a neves poéta-lelkésznek. Az alkotást Holló Barnabás készítette. A szoboravatásra 1902. június 4-én került sor az új vármegyeháza melletti parkban, melyet szintén róla neveztek el. 1919-ben viszont  - az ide bevonuló cseh légiósoknak köszönhetően -  majdnem barbár pusztítás áldozata lett. Janko Jesenský újonnan kinevezett megyei főispán közbenjárt a műalkotás érdekében, aki maga is poéta lévén, megmentette a szobrot a pusztulástól.

A II. világháború után viszont nem kerülhette el végzetét az emlékmű. 1946. november 16-án ezt a szobrot is ledöntötték, s csupán a helyi magyarságnak köszönhetően sikerült a darabjait megóvni az utókor számára. Az 1960-as évek végén a városban ismét felállították az alkotást, ugyan nem az eredeti helyén, hanem a Május 1. parkban tekinthették meg a látogatók. 1994-ben sikerült visszaszállítani majdnem az eredeti helyére: mivel akkor a tér közepén már egy szökőkút állt, a szobor a tér jobb oldalára került.  2004 óta már Petőfi Sándor szobra is megcsodálható a téren. A Tompa-szobrot a tér 2017-es felújításának megkezdésekor, restaurálás céljából elszállították. A Csütörtöki András szobrászművész által restaurált szobor 2017. szeptember 28-án került vissza eredeti helyére, újra középre.

Képek:

  1. A szobo egy 1915-ös, régi képeslapon. Forrás: https://helytortenet.com/
  2. Rimaszombat, Vármegyeháza, képeslap 1940 körül.
  3. Tompa Mihály születésének 200. évfordulóján, 2017. szeptember 28-án, csütörtökön 11.00 órától ünnepélyesen felavatták a felújított Tompa Mihály teret, amely majdnem visszakapja eredeti, 1902-s formáját. Fotó: https://www.hirek.sk/kulfold/rimaszombatban-helyere-kerult-a-tompa-szobor